Vuokselan siviilihautausmaa

Vuoksela / Ромашки
Perustettu 1917

Sisällysluettelo

Hautausmaan perustiedot

Hautausmaan tyyppi

Luterilainen hautausmaa

Tietoa ei saatavilla

Perustamisajankohta

10.06.1917

Pinta-ala 1944

15000

Pinta-alatiedon lähde

Kirjallinen lähde

Sankarihautausmaa hautausmaan yhteydessä

Hautausmaan yhteydessä ei ole sankarihautausmaata

Vastaajayhteisön nimi

Vuoksela - Seura ry

Tietojen päivitysajankohta

05.08.2022

Sijainti

Leveysaste

60.710130

Pituusaste

29.777789

Koordinaattitietojen lähde

Muu
Karjalankartat.fi

Muut kartat ja piirrokset (avaa klikkaamalla)

Historia

Hautausmaan alkuperä

Senaatti oikeutti 18.4.1917 Vuokselan seurakunnan perustamaan hautausmaan 1,5 hehtaarin suuruiselle "Rauhala" nimiselle palstalle Vuokselan Lammasniemeen. Alueen myi Jooseppi Toukkari. Hautausmaa vihittiin tarkoitukseensa 10.6.1917. Ensimmäinen vainaja kätkettiin sinne 27.6.1917. Siihen asti vainajat oli haudattu entisten emäseurakuntien (Sakkola ja Valkjärvi) hautausmaihin.

Haudattujen kirkkokunnat

Luterilaisia, Ortodokseja

Kirkolliset rakennukset

Kirkko, Muu rakennus

Muut rakennukset

Kyseessä oli ollut ulkorakennus, joka palveli aikanaan hautausmaata palvelevana huoltorakennuksena. Kts. kuva Lammasniemen sisääntulokuva.jpg

Sotatoimien vaikutukset rakennuksiin

Vuoksela sijaitsee keskeisellä kannaksella. Vuokselan kunnassa oli vuonna 1939 vajaa kolmetuhatta asukasta. Itse kunta perustettiin 1914, kunnallinen toiminta alkoi vasta 1917 alussa. Vuokselan kirkko valmistui Virkkilän Lammasniemeen vuonna 1929, rakennuksen suunnitteli arkkitehti Ilmari Launis. Lammasniemen sijaitsevalle hautausmaalle pystytettiin vuonna 1921 vapaussodan sankarivainajien haudalle graniittinen sankaripatsas, kivipoika, joka vartioi tätä yhteistä leposijaa. Muistomerkin oli kuvanveistäjä Baerin piirustusten mukaan valmistanut Oy Granit. Patsaaseen oli hakattu sanat:”Kodin ja isänmaan puolesta”. Varat patsaan aikaansaamiseen oli myöntänyt Vuokselan kunta. Lammasniemen siviilihautausmaalle on haudattu 12 vapaussodan sankarivainajaa. Lammasniemen alue oli jäänyt aikaa myöten ahtaaksi ja keväällä 1944 päätettiin sankarihauta-alue kokonaan siirtää Vuokselan kirkon läheisyyteen. Sankarivainajien uudeksi lepopaikaksi valittiin luonnonkaunispaikka kirkon alueelta Pikku-Vuoksen rannalta, jossa sijaitsi vanha kunnantalo. Vanha kunnantalo, joka oli toiminut aiemmin väliaikaisena kirkkona, purettiin ja aluetta ryhdyttiin kunnostamaan uuteen käyttöön. Perustettuun sankarihautaan on haudattuja talvi- ja jatkosodan 64 kaatunutta. Kirkolla pidettiin viimeinen jumalanpalvelus syyskuun 10. päivä 1944. Vetäytymisen takaraja Kannakselta oli 15.9.1944. Vapaussodan ja sankarivainajien muistomerkit jäivät ehyinä paikoilleen evakkoon lähtiessä vuonna 1944.

Rakennusten nykytilanne

Lammasniemessä sijainneet sisääntulon puinen kehikko ja puinen ulkorakennus ovat tuhoutuneet vuoden 1944 evakkoon lähdön jälkeen.

Haudatut

Haudattujen määrä vuoteen 1994 mennessä

Selvityksen alaisena

Haudattujen määrän lähde

Vuokselan seurakunnan "Kuolleitten ja haudattujen Historiakirjaan 1914 - 1949. Lukumäärä selvittely vielä menossa. Vuokselan seurakunnan KUOLLEITTEN JA HAUDATTUJEN HISTORIAKIRJA 1914- 1949" selviää tiedot seurakuntalaisten nimet vuosi/kuukausi/päivä - tasolla. Tilastopoiminta tehty, mutta kokonaismääristä pitää poistaa seuraavien ajankohtien tiedot, kun on oltu poissa Vuokselasta; evakkoajat, kuka palasi Vuokselaan jatkosodan aikana.. Vuokselan kunnan lopettaminen Sisäasiainministeriön 21.7.1948 päivätyn kirjeen mukaan luovutetun alueen kuntien lakkauttaminen määrättiin tehtäväksi vuoden 1948 loppuun mennessä. Vuokselan kunnanhoitokunnan kokouksessa syyskuussa 1948 saapuvilla olleet Matti Romu, Jooseppi Äikäs ja August Karonen päättivät lopettaa Vuokselan kunnan toiminnan syyskuun 30. päivänä 1948. Tähän päättyi myös Vuokselan siirtoseurakunnan historiakirjan kirjaukset päättyvät 31.12.1949.

Suvun tai muun yhteisön hautaaminen

Tietoa ei saatavilla

Hautakartat (avaa klikkaamalla)

Tietoa ei saatavilla

Muistomerkit ja hautakivet

Muistomerkit

Vapaussodan muistomerkki

1921

Muistomerkin on suunnitellut kuvanveistäjä Baer. Muistomerkin on valmistanut Oy Granit.

Materiaali: Kivi

”Kodin ja isänmaan puolesta”.

Muistomerkkien kuvat

Vapaussodan muistomerkki, Vapaussodan muistomerkki 1921 etukuva

tuntematon

26.10. 1921

Vapaussodan muistomerkki - Vuokselan takaisinvaltauksen jälkeen lotta laskemassa kukkia muistomerkille

SA kuvaaja

25.8.1941

Vapaussodan muistomerkkialue

Taisto Virkki

1990-luvun alussa hautausmaat olivat vastassa hoitamattomina ja muistomerkit hajotettuina lohduton näky sinne menneiden silmissä. Vapaussodan muistomerkki löytyi paloina hautausmaan alueen montuista ja kaikkia osia ei löydetty ollenkaan. Patsaasta oli säilynyt ehjänä vartalon keskiosa ja osa jaloista. Sen sijaan pää puuttui ja patsaassa ollut massiivinen jalustaosa, jossa oli ollut muun muassa 12 vainajan tiedot; kuusi nimeä vastakkaisilla puolilla jalustassa. Patsas koottiin Kalevi Liskin suunnitelman mukaan ja paljastusjuhla pidettiin 11.6.1995.

Vapaussodan muistomerkki koottuna 1995.

Taisto Virkki

11.6.1995

Vuoksela-Seura ry:n kotiseutumatka tehtiin 18.-21.8.2016 Vuokselaan ja Konevitsaan. Vuokselan kirkko oli 19.8. paikoillaan entisessä kunnossa ja risti tornin huipulla. Sankarihauta-aluetta vahti vihainen entinen tuttu koira. Paikalla ollut ystävällinen mies laittoi koiran koppiin. Kirkon sisälle myös päästiin. Sankarivainajien muistomerkkialue oli siistitty, koska alueen läpi johti polku rantasaunalle. Hallinta-aluetta rajaavasta aitauksesta oli jäljellä metalliset tukitolpat. Muistomerkki oli (kivi) kunnossa. Lammasniemessä muutaman sadan metrin päässä sijaitsevalle vapaussodan muistomerkille mennessä kohtasi meitä järkyttävä tilanne. Muistomerkin yläosa oli poissa ja se löytyi ketjulla aidatun alueen ulkopuolelta kuitenkin ehyenä kappaleena. Tulimme siihen tulokseen, että nosto on pitänyt tapahtua ehkä jollakin koneella, koska kiinnityksessä olleet kaksi metallitappia olivat muistomerkin alaosassa suorina paikoillaan ja ihmisvoimin nosto ei liene mahdollista. Nyt seuran on ryhdyttävä korjaustoimiin nopeasti keskustellen Romaskin Tankovin kanssa.ennen kuin tapahtuu jotain arvaamatonta ulkopuolisten toimesta.

Taisto Virkki

19.8.2016

Vapaussodan muistomerkki korjattuna

Taisto Virkki

19.5.2017

Vapaa kuvaus muistomerkeistä ja hautakivistä

Sankarihauta-alueelle uusi paikka vuonna 1944

Lammasniemen alue oli jäänyt aikaa myöten ahtaaksi ja keväällä 1944 päätettiin sankarihauta-alue kokonaan siirtää Vuokselan kirkon läheisyyteen.

Sankarivainajien uudeksi lepopaikaksi valittiin luonnonkaunispaikka kirkon alueelta Pikku-Vuoksen rannalta, jossa sijaitsi vanha kunnantalo. Vanha kunnantalo, joka oli toiminut aiemmin väliaikaisena kirkkona, purettiin ja aluetta ryhdyttiin kunnostamaan uuteen käyttöön.

Sankarivainajien omaiset, sukulaiset ja tuttavat olivat joukolla mukana talkoissa. Arkut nostettiin haudoista ja siirrettiin uusiin leposijoihin. Pienet valkoiset laatat asetettiin hautakummuille. Rakennusmestari Väinö Kuivalaisen johdolla pystytettiin suuri valkoinen puuristi sankarien kalmiston toiseen päähän.

Vuoden 1944 toukokuun lopulla vietettiin harras muistojuhla tällä keväisen luonnon koristamalla hautakummulla. Silloin ei vielä kukaan voinut aavistaa, että kolmen viikon kuluttua jouduttaisiin jättämään kotimaisemat pakon edessä.

Karkea kartta alueesta on säilynyt, mutta kiireessä ei oltu ehditty tehdä tarkempaa sankarivainajien sijaintitietoa alueella.
Näin molemmat hautausmaat muistomerkkeineen jäivät paikoilleen evakkoon lähtiessä 6.1944.

Nykytilanne

Hautausmaan nykytilanne

Päällehautausta

Hautausmaan nykyinen koko

15000. Hautausmaa on metsittynyt kokonaisuudessaan vuoden 1944 jälkeen. Hautausmaan rajoja ei ole näkyvissä. Vapaussodan muistomerkki on edelleen olemassa.

Lisätietoa nykytilanteesta

Metsittynyt. Alueella ei ole nähtävissä yhtään siviilihautojen muistokiveä. Vapaussodan muistomerkki on korjattuna jäljellä, sekä muistomerkin läheisyydessä on venäläisten hautoja. VUOKSELAN HAUTAUSMAA JA VAPAUSSOTAPATSAS (Teksti kirjoitettu Vuoksela-kirjasta) Senaatti oikeutti Vuokselan seurakunnan perustamaan hautausmaan 1½ hehtaarin suuruiselle "Rauhala"-nimiselle palstalle Lammasniemeen. Hautausmaa vihittiin tarkoitukseensa kesäkuun 10. päivänä 1917 ja ensimmäinen vainaja kätkettiin sinne saman kuun 27. päivänä. Hautausmaa sijaitsi kauniilla paikalla noin puolen kilometrin päässä uudesta kirkosta ja läheisyydessä sijaitsi myös pappila. Vapaussodan sankarivainajien haudoille Lammasniemeen pystytettiin graniittinen sankaripatsas, kivipoika, joka vartioi tätä yhteistä leposijaa. Patsas pysytettiin vuonna 1921 ja sen oli valmistanut Oy Granit kuvanveistäjä Baerin piirustusten mukaan. Varat patsaan aikaansaamiseen oli myöntänyt Vuokselan kunta. Lisävaroja oli hankittu juhlilla. Patsaaseen oli hakattu sanat: Kodin ja Isänmaan puolesta". Tähän samaan hautakumpuun alettiin haudata myös talvisodan sankarivainajia, mutta sitten jatkosodan aikana hautapaikka kävi liian ahtaaksi, siirrettiin kaikki sankarivainajat Lammasniemeen, erittäin kauniille kummulle aivan Pikku-Vuoksen rannalle, sille samalle paikalle, jossa seurakunnan väliaikainen kirkko oli sijainnut. Siellä luonnon rakentamassa juhlavassa temppelissä lepäävät ne Vuokselan miehet, jotka antoivat henkensä isänmaan vapauden puolesta. Vuonna 1918 päätettiin hautausmaalle laittaa käytävät. 1930-luvulla tuli tavaksi pitää keväisin talkoita hautausmaan kunnostamiseksi. Aloite tähän oli lähtenyt marttayhdistyksen taholta. Myös yksityiset henkilöt tekivät lahjoituksia hautausmaan kunnostamiseksi. Hautausmaalta luovutettiin hautapaikkoja muidenkin kuin seurakuntaan kuuluvien käyttöön. Vuonna 1938 kirkkovaltuusto hyväksyi erikoisen hautausmaaohjesäännön.

Hautausmaan koon muutokset suomalaisajan jälkeen

Hautausmaan koko ei ole muuttunut

Hautausmaan kunnostus ja hoitotoimenpiteet

Tehdyt kunnostustoimenpiteet

Muistomerkkien kunnostaminen

Kunnostustoimenpiteiden kuvaus

Vapaussodan muistomerkin kunnostus v. 1995 perustui Romaskin kunnan kanssa tehtyyn sopimukseen. Uudelleen kootun patsaan palaset löytyivät Lammasniemen siviilihautausmaan alueelta lukuunottamatta päätä ja jalustan sitä osaa missä oli haudattujen nimet. Vuosien 1995 jälkeen tehdyistä kunnostustöitä on tehty tapauskohtaisten suunnitelmien perusteella. Koottu patsas reunustettiin kivikehyksin. Työ tehtiin Kalevi Liskin suunnitelman mukaisena.

Kunnostavat ja hoitavat tahot

Vuoksela-Seura ry:n hallitus/vuosikokous päättää tarvittaessa tulevista kunnostustoimista. Tarvittaessa ollaan etukäteen yhteydessä paikallisen Romaskin kunnan johtoon.

Kunnostus- ja hoitosuunnitelma

Alueelle ei ole tehty erillistä kunnostus- tai hoitosuunnitelmaa

Suunnitelman tekijät

Tietoa ei saatavilla

Suunnitelman laatimisen ajankohta

Tietoa ei saatavilla

Suunnitelman voimassaoloaika

Tietoa ei saatavilla

Suunnitelman tallennusmuoto

Tietoa ei saatavilla

Kunnostus- ja hoitotyön määrä

Vuosittain hautausmailla on tehty pienimuotoista vuosisiivousta esimerkiksi Vuokselaan kohdistuvien kotiseutumatkailun yhteydessä tai erikseen tehtyjen Romaskin hallinnon edustajien luokse tehtyjen tervehdyskäyntien yhteydessä.

Kunnostusryhmien koko

Muutama henkilö riippuen töistä.

Kunnostustoimenpiteiden jatko

Tehdään tarvittaessa oman harkinnan mukaan.

Infotaulut

Infotaulujen sisältö

Tietoa ei saatavilla

Infotaulujen pystyttämisajankohta

Tietoa ei saatavilla

Infotaulujen pystyttäjä

Tietoa ei saatavilla

Infotaulujen kuvat

Kuvia ei ole

Maarekisteri ja suojelu

Maarekisteri ja suojelu

Hautausmaasta ei ole suojelupäätöksiä

Yhteistyö venäläisten tahojen kanssa

Yhteistyö paikallishallinnon kanssa

Yhteistyön tyyppi

Vapaussodan muistomerkkien kunnostustyöhön olemme Romaskin kunnan kanssa yhteistyöhön saaneet paikallista koneapua.

Yhteistyön alkuajankohta

v. 1995

Yhteistyön jatkuvuus

Yhteistyötä tehdään tarpeen mukaan

Päätökset ja sopimukset

Sankarihauta-alueesta, joka sijaitsee kirkon läheisyydessä, on v. 1995 tehty 25 vuotinen hallintasopimus. Se päättyy vuonna 2021. Sopimuksen jatkamisesta on kahdesti neuvoteltu v. 2019. Pandemiasta johtuen jatkoneuvottelu piti käydä vuonna 2020 , mutta se on siirtynyt eteenpäin. Lammasniemen siviilihautausmaasta ei ole olemassa sopimusta. Asia pitäisi ottaa esille Romaskin hallinnon kanssa kun neuvotellaan Vuokselapuiston jatkosopimuksesta.

Viimeisin yhteistyösopimus

v. 1995 Sankarihauta-alue (Vuokselapuisto).

Yhteistyö muiden venäläisten tahojen kanssa

Yhteistyön tyyppi

Vuodesta 1995 alkaen yhteistyö on koskenut yhteydenpidosta Romaskin kunnan johtoon, tulkkausapua, kuljetusapua seuran edustajien käynneistä Vuokselaan ja pienten hautausmaita koskevissa huoltotöissä.

Yhteistyön alkuajankohta

1995

Yhteistyön jatkuvuus

Yhteistyö on jatkuvaa ja säännöllistä

Päätökset ja sopimukset

Yhteistyöstä Toivo Laidisen kanssa sovitaan tapauskohtaisesti tarpeiden mukaan.

Viimeisin yhteistyösopimus

2017

Yhteistyö suomalaisten tahojen kanssa

Suomalaiset yhteistyötahot

Suvannon seudun pitäjäyhteisöt, joihin kuuluvat Käkisalmen, Sakkolan, Käkisalmen, Metsäpirtin, Vpl. Pyhäjärven, Raudun, Räisälän ja Vuokselan säätiöiden/pitäjäseurojen edustajatm aloittivat tiiviin yhteistyön vuodesta 2005 lähtien.

Yhteistyön tyyppi

Perinteisesti on kokoonnuttu kaksi kertaa vuodessa keskustellen ajankohtaisista asioista kunkin pitäjän ollessa vetovastuussa vuorollaan. Vuosittain on tehty tutustumismatka kahteen pitäjään kerrallaan tutustuen naapuripitäjien paikallishistoriaan ja kuntien nykytilaan. Perinteeksi on muodostunut myös matkan yhteydessä tavata paikallisjohtajia yhteisen illallisen merkeissä.

Yhteistyön alkuajankohta

Vuonna 2005

Yhteistyön jatkuvuus

Yhteistyö on jatkuvaa ja säännöllistä

Päätökset ja sopimukset

Kukin pitäjäyhteisöjen (säätiöt/pitäjäseurat) hallinnot päättäneet erikseen.

Viimeisin yhteistyösopimus

Yhteistyö jatkuu vuonna 2005 sovitulla tavalla. Seuraava kokousisäntä on Sakkola ja kokous pidetään, kun voidaan turvallisesti kokoontua.

Valokuvat ennen talvisotaa

Hautajaissattue lähdössä Vuokselan Uudestakylän kujasilla 22.4.1935.

Kuvaaja: tuntematon

Ajankohta: 22.4.1935

Esa ja Tyyne Virkin esikoisen saattoväki Vuokselan Lammasniemen hautausmaan portilla. Hautausmaan portin portin pieli kuvassa oikealla ja taustavasemmalla hautausmaan huoltorakennus.

Kuvaaja: tuntematon

Ajankohta: Hautaus 27.4.1939

Hautauskutsumalli 1939.

Kuvaaja: tuntematon

Ajankohta: 29.10.1939

Sankarivainajien siunaus 1941 Lammasniemessä.

Kuvaaja: tuntematon

Ajankohta: Talvisotasota Lammasniemi

Kutsu Lammasniemen hautausmaalle talkoisiin.

Kuvaaja: Käkisalmen Sanomat

Ajankohta: 16.9.1939

Valokuvat sota-ajalta 1939-1944

Kirkkokuoro ja suojeluskuntalaiset Lammasniemen hautausmaalla sankarihautajaisissa. Vuonna 1940 - 1944 sankarivainajat haudattiin vapaussodan muistomerkin läheisyyteen. Sankarivainajat siirrettiin keväällä 1944 kirkon läheisyyteen perustetulle uudelle sankarihauta-alueelle.

Kuvaaja: tuntematon

Ajankohta: 1930 - luku

Itärintamalla 11.9.1941 kaatuneen vuokselalaissotilaan hautaus.

Kuvaaja: tuntematon

Ajankohta: tammikuu 1942

Jatkosodan sankarivainajan hautaus Lammasniemessä.

Kuvaaja: tuntematon

Ajankohta: 1942

Ensimmäisen vuokselalaisen sotilaan hautaustilaisuus Vuokselan Lammasniemen hautausmaalle.

Kuvaaja: tuntematon

Ajankohta: 10.11.1941

Suur-Kaljalassa 6.9.1941 kaatuneen vuokselalaisen sankarihautaus Lammasniemessä.

Kuvaaja: tuntematon

Ajankohta: 11.1941

Sankarihautaus Lammasniemessä jatkosodan aikana.

Kuvaaja: tuntematon

Ajankohta: 1942

15. divisioonan jäähyväisjumalanpalvelus Vuokselan kirkossa: Joukot marssivat Vuokselan kirkkoon.

Kuvaaja: sa-kuva-130779

Ajankohta: 10.09.1944

Vuokselan kirkko jumalanpalvelus.

Kuvaaja: SA-kuva 130782

Ajankohta: 10.09.1944

Valokuvat alueluovutuksen jälkeen 1944 -

Vapaussodan patsaan paljastusjuhla 11.6.1995.

Kuvaaja: Taisto Virkki

Ajankohta: 11.6.1995

Uudelleenkootun vapaussodan patsaan paljastusjuhla 11.6.1995.

Kuvaaja: Taisto Virkki

Ajankohta: 11.6.1995

Sankarivainajien muistomerkin paljastusjuhla Vuokselapuistossa kirkon mäellä 11.6.1995.

Kuvaaja: Taisto Virkki

Ajankohta: 11.6.1995

Vuoksela-Seura ry:n edustajina Veikko Juvonen (oik.) ja Taisto Virkki ovat neuvotelleet seuran edustajina vv. 1998 - 2016 Romaskin hallinnon kanssa yhteistyöstä vv. 1998 - 2015.

Kuvaaja: Taisto Virkki

Ajankohta: 5.2002

Neuvottelu Romaskissa; vas. Veikko Juvonen, Tankov, Taisto Virkki ja A.A.Buinn

Kuvaaja: Taisto Virkki

Ajankohta: 2005

Romaski Sampo hotelli; neuvottelu vas. Tankov, Taisto Virkki ja Tapio Sihvo.

Kuvaaja: Taisto Virkki

Ajankohta: 2013

Romaskin kunnantalo /Romaski kunnanjohtaja Tankov.

Kuvaaja: Taisto Virkki

Ajankohta: 5.2019

Romaski Vuokselapuiston sopimusneuvottelu.

Kuvaaja: Taisto Virkki

Ajankohta: 16.10.2019

Romaskin kuntajohtajat; Romaskissa hallintoa johdetaan jatkossa kahden johtajan voimin. Entuudestaan tuntemamme Sergei Vladimirovich Tankovin vastuualueena hallintopäällikkönä on hoitaa Romaskin hallintoasiat Käkisalmen piiriin päin. Uuden henkilön Juri Mihailovich Kenkadzen toimenkuvana on kunnan päällikkönä hoitaa paikalliset asiat romaskilaisten parissa. Henkilövalinnat oli tehty 8.9.2019 suoritettujen vaalien perusteella ja heidän toimikautensa on viisi vuotta vuoteen 2024 saakka.

Kuvaaja: Taisto Virkki

Ajankohta: 16.10.2019

Vapaussodan muistomerkin tuhotyö.

Kuvaaja: Taisto Virkki

Ajankohta: 2017

Vapaussodan muistomerkki korjattuna.

Kuvaaja: Taisto Virkki

Ajankohta: 2017

Vapaussodan muistomerkin korjausryhmä.

Kuvaaja: Tapio Sihvo

Ajankohta: 2017

Tie hautausmaalle (vas) ja entiselle pappilaan (oik).

Kuvaaja: Taisto Virkki

Ajankohta: 26.06.2019

Päällehautauksia Lammasniemessä.

Kuvaaja: Taisto Virkki

Ajankohta: 26.06.2019

Päällehautauksia Lammasniemessä.

Kuvaaja: Taisto Virkki

Ajankohta: 26.06.2019

Kuvaaja:

Ajankohta:

Kokemukset hautausmaan hoidosta

Onnistumiset

Hyvä yhteistyö olemassa Romaskin kunnanjohdon ja Vuokselapuiston alueen omistajan kanssa. Sankarihauta-alueen Vuokselapuiston hallintasopimus vv. 1995 - 2021 päättyy tämän vuoden lopussa.. Jatkoneuvotteluja käyty kahdesti v. 2019. Neuvotteluja piti jatkaa v. 2020 , mutta pandemian nykytila esteenä.

Olemassa olevat sähköiset tiedot

Hautausmaita koskevia tietoja ei ole koottu aiemmin sähköiseen muotoon

Tietojen sijainti

Tietoa ei saatavilla

Muut kommentit

Lammasniemen hautausmaasta ei ole hautojen sijainnista karttaa. Olemme tilanneet Mikkelin Maakunta-arkistosta Vuokselan seurakunnan hautausmaakartan (1936), joka kuuluu Vuokselan seurakunnan arkiston III Jb TALOUSARKISTOON tekijänä Kiuru M. Toimitusta emme vielä ole saaneet.