Hautausmaan tyyppi
Tietoa ei saatavilla
Perustamisajankohta
Pinta-ala 1944
Pinta-alatiedon lähde
Sankarihautausmaa hautausmaan yhteydessä
Vastaajayhteisön nimi
Tietojen päivitysajankohta
Leveysaste
Pituusaste
Koordinaattitietojen lähde
Sijaintikartat (avaa klikkaamalla)
Muut kartat ja piirrokset (avaa klikkaamalla)
Hautausmaan alkuperä
Haudattujen kirkkokunnat
Kirkolliset rakennukset
Muut rakennukset
Sotatoimien vaikutukset rakennuksiin
Rakennusten nykytilanne
Haudattujen määrä vuoteen 1994 mennessä
Haudattujen määrän lähde
Suvun tai muun yhteisön hautaaminen
Tietoa ei saatavilla
Hautakartat (avaa klikkaamalla)
Tietoa ei saatavilla
Muistomerkit
1919
Wila Martin ja Urho Heinänen
Materiaali: Kivi, todennäköisesti graniitti
Muistomerkin kaikille neljälle sivulle on kiinnitetty graniittilaatat. Niissä on kolmella sivulla 19 vapaussodassa kaatuneen pyhäjärveläisen nimet, kuolinpaikat ja ikä kuollessa sekä yhdellä sivulla tekstit "1918" ja "he puolesta lain ja vapauden henkensä uhrattuaan rauhassa lepoa nauttivat nyt povessa isäinsä maan". Lisäksi v. 1997, kun muistomerkki sai uuden jalustan ja päällyslaatan, jalustan yhdelle sivulle tuli teksti "TÄMÄN MUISTOMERKIN VIERESSÄ SIJAITSI VPL. PYHÄJÄRVEN KIRKKO 1765 - 1940 ".
1994
Matti Ahvonen
Materiaali: graniitti
Muistomerkin etupuolella olevaan ristiin on merkitty vuosiluvut "1939 - 1944" ja muistomerkin aluslaattaan sanat "SOTILASHAUTAUSMAA" sekä suomeksi että venäjäksi ja "PYHÄJÄRVI". Muistomerkin takaosaan kiinnitettiin v. 2003 graniittinen laatta, jossa ovat sanat "PRO PATRIA" ja 105 sankarihautausmaalle siunatun suomalaisen sankarivainajan nimi ja kuolinaika. Muistomerkin toiselle kapealle sivulle on kiinnitetty metallilaatta, jossa on muistomerkin suunnittelijan Matti Ahvosen nimi ja vuosiluku 1994.
2001
Kaarle Viika
Materiaali: kivi, todennäköisesti graniitti
Muistomerkissä on tyylitelty kuva Vpl. Pyhäjärven v. 1940 palaneista kirkosta ja kellotapulista sekä suomeksi ja venäjäksi teksti "TÄLLÄ PAIKALLA SIJAITSIVAT VPL. PYHÄJÄRVEN KIRKKO JA HAUTAUSMAA V. 1765 - 1940".
1936
Aarno Karimo
Materiaali: luonnonkivet
Muistomerkissä oli kannakselaista perhettä esittävä korkokuva (reliefi) ja tekstilaatta, jonka alkuperäinen teksti oli seuraava: "Kolmen vuosisadan uhka, kidutus, karkoitus, ja kuolema ei saanut Pyhäjärven talonpoikia lähtemään isiltä perimiltään konnuilta. Oikeuden ikuisuuteen uskoen he taistelivat jälkipolville voiton. Heidän jälkeläisensä ovat pystyttäneet tämän muistomerkin isiensä pelloilta kootuista kivistä." Vuonna 2003 muistomerkkiin kiinnitettiin alkuperäisen mallin mukainen korkokuva ja tekstilaatta, jonka teksti on seuraava: "Kolmensadan vuoden uhka, kidutus, karkoitus, kuolema ei saanut Pyhäjärven lahjoitusmaatalonpoikia alistumaan vieraiden mahtajain orjuuteen. Oikeuden ikuisuuteen uskoen he taistelivat jälkipolville voiton. Vapaat samoilla konnuilla asuvat jälkeläisensä pystyttivät heidän kunniakseen tämän isiensä peltojen kivistä tehdyn muistomerkin v. 1936." Suomenkielisen tekstin alla on lyhyt teksti venäjän kielellä.
Muistomerkkien kuvat
Vapaa kuvaus muistomerkeistä ja hautakivistä
Hautausmaalla ei ole säilynyt kuin yksi kookas suomalainen hautakivi, Timosen sukuhaudan iso kivipaasi ns. Uuden hautausmaan länsiosassa.
Jo talvi- ja jatkosodan välillä hautausmaalta oli siirretty pois siellä olleet suomalaiset hautaristit ja suurin osa hautakivistä. Kirkkotarhan pääportin kivipylväiden lähelle, hautausmaan kiviaidan viereen on viime aikoina (2010-luvun lopulla) tuotu paikallisten asukkaiden toimesta alueelta (ilmeisesti muualta kuin hautausmaalta) löytyneitä suomalaisia hautakiviä tai niiden osia.
Vapaussodan sankaripatsas, joka v. 1919 pystytettiin Vapaussodassa kuolleiden pyhäjärveläisten sankarivainajien hautojen lähelle, kirkkotarhan pääportista kirkolle tultaessa vasemmalle puolelle kellotapulin viereen, oli suomalaisten palatessa alueelle jatkosodan alussa paikallaan, kirkon palon hiukan vaurioittamana. 1980-luvun lopulla se oli kaatuneena ja kolhiutuneena kirkkotarhan kiviaidan ulkopuolelta. Muistomerkin yläosa ja alaosa puuttuivat, ja osa tekstistä oli vaurioitunut.
Vuonna 1991 muistomerkki saatiin Pyhän-Säätiön (nimi myöh. Vpl. Pyhäjärvi-Säätiö) toimesta ja paikallisviranomaisten suostumuksella siirrettyä kirkkotarhaan. Vuonna 1997 muistomerkki kunnostettiin, ja se sai mm. uuden jalustan ja kansilevyn.
Kirkon ja hautausmaan vieressä, tien toisella puolella, niihin välittömästi liittyen oli tasainen hiekkainen nurmikenttä, ns. Kirkkoaho. Se oli seurakunnan maata ja liittyi välittömästi ja kiinteästi kirkon ja hautausmaiden yhteyteen. Sen vuoksi alueelle v. 1936 pystytetty, luonnonkivistä muurattu Vpl. Pyhäjärven lahjoitusmaatalonpoikien muistomerkki on otettu mukaan tähän kyselyyn ja käsitelty hautausmaan muistomerkkinä. Kivet muistomerkkiin kerättiin entisten lahjoitusmaatalonpoikien tiloilta eri puolilta pitäjää.
Kun Pyhäjärvelle jatkosodan alettua päästiin takaisin, muistomerkin etuseinässä olleet korkokuva ja tekstilaatta sekä muistomerkin päällä ollut lyhty olivat hävinneet. Jatkosodan aikana uutta lyhtyä muistomerkin päälle ei ehditty saada valmiiksi. Kun ns. kotiseutumatkat 1990-luvun alussa alkoivat, muistomerkki oli pystyssä, mutta vuosikymmenten kuluessa rapautuneena. Sitä on vuodesta 1997 lähtien Vpl. Pyhäjärvi-Säätiön toimesta useaan kertaan kunnostettu.
Lahjoitusmaatalonpoikien muistomerkki sijaitsee 0,94 ha:n alueella, joka Vpl. Pyhäjärvi-säätiön aloitteesta saatiin vuonna 1998 alueen paikallishallinnon (Käkisalmen piirihallinnon) kirjallisella päätöksellä rauhoitettua rakentamiselta ja muulta maankäytöltä ja merkittyä maastoon puupaaluilla.
Hautausmaan nykytilanne
Hautausmaan nykyinen koko
Lisätietoa nykytilanteesta
Hautausmaan koon muutokset suomalaisajan jälkeen
Tehdyt kunnostustoimenpiteet
Kunnostustoimenpiteiden kuvaus
Kunnostavat ja hoitavat tahot
Kunnostus- ja hoitosuunnitelma
Suunnitelman tekijät
Suunnitelman laatimisen ajankohta
Suunnitelman voimassaoloaika
Suunnitelman tallennusmuoto
Kunnostus- ja hoitotyön määrä
Kunnostusryhmien koko
Kunnostustoimenpiteiden jatko
Infotaulujen sisältö
Infotaulujen pystyttämisajankohta
Infotaulujen pystyttäjä
Maarekisteri ja suojelu
Yhteistyön tyyppi
Yhteistyön alkuajankohta
Yhteistyön jatkuvuus
Päätökset ja sopimukset
Viimeisin yhteistyösopimus
Yhteistyön tyyppi
Yhteistyön alkuajankohta
Yhteistyön jatkuvuus
Päätökset ja sopimukset
Viimeisin yhteistyösopimus
Tietoa ei saatavilla
Suomalaiset yhteistyötahot
Yhteistyön tyyppi
Yhteistyön alkuajankohta
Yhteistyön jatkuvuus
Päätökset ja sopimukset
Viimeisin yhteistyösopimus
Kuvaaja: Luultavasti Tenkanen
Ajankohta: 1900-luvun alku
Kuvaaja: Luultavasti Tenkanen
Ajankohta: 1900-luvun alku
Kuvaaja: Eelis Kaasalainen
Ajankohta: 1930-luku
Kuvaaja: Tuntematon
Ajankohta: 1900-luvun alkupuolella
Kuvaaja: Tuntematon
Ajankohta: 1930-luku
Kuvaaja: Tuntematon
Ajankohta: 1930
Kuvaaja: SA-kuvat, kuvaaja M.Aaltonen
Ajankohta: 27.8.1941
Kuvaaja: Tuntematon
Ajankohta: 8.10.1941
Kuvaaja: SA-kuvat, kuvaaja Tauno Vartia
Ajankohta: 25.8.1941
Kuvaaja: Reino Kukko
Ajankohta: 7.6.1942
Kuvaaja: SA-kuvat, kuvaaja Saul Nieminen
Ajankohta: 27.8.1942
Kuvaaja: SA-kuvat, kuvaaja C.G.Rosenqvist
Ajankohta: 29.10.1942
Kuvaaja: Kirsti Naskali
Ajankohta: 5.10.2019
Kuvaaja: Kirsti Naskali
Ajankohta: 5.10.2019
Kuvaaja: Kirsti Naskali
Ajankohta: 5.10.2019
Kuvaaja: Tuntematon, mahdollisesti Kaarle Viika.
Ajankohta: 1993
Kuvaaja: Reino Äikiä
Ajankohta: 1980-luvun lopulla
Kuvaaja: Kirsti Naskali
Ajankohta: 24.7.2019
Onnistumiset
Tietojen sijainti